rohusheaderimage
rohusheaderimage

HEM

AKTUELLT

OM HEMUNDERVISNING

FRÅGOR & SVAR

OM ROHUS

BLI MEDLEM

KONTAKTA OSS

VITESFONDEN

rohusheaderimage
rohusheaderimage

26 maj 2017 – Familjen Sandberg, en uppdatering

Familjen Sandberg i Mörbylånga kommun är den enda kända familjen som hemundervisar innan för Sveriges gränser idag. (Utomlands finns dock flera dussin svenska hemundervisande familjer.) De har överlevt två fulla socialutredningar och ett vite på 30 750 kronor som betalades med insamlade medel. De har hemundervisat fem av sina sex barn i årskurserna 1-6 sedan 2010. I modern tid är Sandbergs nog den mest erfarna hemundervisande familjen inom Sveriges gränser.

Nya viteshot har kommit från kommunen, men nu har familjen fått stöd till professionell juridisk hjälp av en amerikansk hemundervisningsorganisation.

ROHUS har frågat familjen Sandberg om en uppdatering av dagens situation. Så här berättar de:

I februari (2017) gjorde vi några anmälningar till Skolinspektionen eftersom vi tyckte att det var dags att låta kommunen få svara på varför deras skola inte följer skollagen på en del punkter. Det resulterade i att vi blev anmälda till socialtjänsten av en tjänsteman på Skolinspektionen(!) När vi frågade om orsaken fick vi veta att de enligt socialtjänstlagen måste känna oro när de får vetskap om att ett barn inte går i skolan. Känner de inte oro på kommando, begår de tjänstefel. Så vi befinner oss nu i vår tredje utredning. Det ironiska är att skolan inte är orolig för våra barns kunskaper, utan för deras sociala utveckling. Då socialtjänsten var i färd med att avsluta den tredje utredningen, utan att ha något att anmärka på barnens sociala utveckling, gjorde skolchefen ytterligare en anmälan eftersom vi hängt upp en mailväxling med barn- och ungdomsutskottets ordförande på en allmän anslagstavla. Där kunde folk läsa henne svara på vem vi skulle vända oss till då vi bad om att inte behöva träffa skolchefen; nämligen skolchefen! En offentlig handling orsakade alltså en orosanmälan och nu ska socialtjänsten utreda om barnen verkligen får de kunskaper de har rätt till. De båda (skola och socialtjänst) klampar alltså in på varandras respektive kompetensområden. Detta samtidigt som kommunen får bakläxa på det senaste viteshotet, som de missat att ta beslut om och som nu vår advokat yrkar på återförvisning hos Förvaltningsrätten.

Man kan tycka att den svenska skolplikten alltmer börjar likna en ideologisk fundamentalism, något som demokratier normalt inte brukar syssla med.

Läs familjens egen berättelse: Familjen Sandberg berättar…

Här är länkar till övrig tidigare press i ärendet:
Sydsvenska Dagbladet – Viteskrav mot föräldrar som hemundervisar
Världen Idag – Vite mot hemundervisare

ROHUS - Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige

m22

ROHUS-bloggen

ROHUS YouTube kanal

Svenska hemundervisare berättar

GHEC 2012 i Berlin

Berlin-deklarationen

The Rio Principles

• • •

Hur kan man hemundervisa i Sverige?

Forskning och litteratur

Länkar