rohusheaderimage
rohusheaderimage

HEM

AKTUELLT

OM HEMUNDERVISNING

FRÅGOR & SVAR

OM ROHUS

BLI MEDLEM

KONTAKTA OSS

VITESFONDEN

rohusheaderimage
rohusheaderimage

22 juni 2017 – Familjen Sandberg – Skolinspektionen är nästa hot

Skolinspektions senaste agerande bekräftar den svenska skolpolitiska fundamentalismen. Nu kräver man att kommunen "hottar upp" sina hot mot den idag enda kända hemundervisande familjen i Sverige, Sandbergs på Öland.

Familjen Sandberg har redan genomgått tre (!) socialutredningar vilka samtliga visat att barnen mår bra och utvecklas väl socialt i sin hemundervisning. De faktiska undersökningar som gjorts på barnen visar att de lär sig väl. Ett av barnen började högstadiet efter bara ett år i skola och fyra års hemundervisning. Familjen Sandbergs hemundervisade barn måste därmed anses till fullo uppfylla det som är Skolinspektionens uppgift enligt deras egen hemsida: "Målet är en god utbildning i en trygg miljö."

Vad gör då Skolinspektionen mot Sandbergs? Jo, de kräver av kommunen att ta till tuffare metoder för att få de hemundervisade barnen till skolan. Tuffare metoder? Redan har 30 750 kronor utdömts i vite och betalats av ROHUS vitesfond. Kommunen funderar på polishämtning. Kan polishämtning sägas vara en god pedagogisk miljö? Vad säger Barnkonventionen?

Dessutom frågar man sig om inte Skolinspektionen har annat att göra bland de tiotusentals skolbarn vars skolgång inte fungerar än att ge sig på en fungerande lärosituation – familjen Sandbergs hemundervisade barn.

Läs Skolinspektionens beslut HÄR.
Läs ROHUS svar på beslutet HÄR.

Det går inte att säga annat än att det liknar fundamentalism, och detta från en statlig myndighet som ska symbolisera vetenskap och beprövad erfarenhet. Agerandet är exempellöst i modern svensk hemundervisningshistoria.

Skäms på sig, Skolinspektionen.

Läs familjens egen berättelse: Familjen Sandberg berättar…

Läs ROHUS pressmeddelande: Kronofogden kräver 30 750 kronor i vite av hemundervisande familj på Öland

Här är länkar till övrig tidigare press i ärendet:
Sydsvenska Dagbladet – Viteskrav mot föräldrar som hemundervisar
Världen Idag – Vite mot hemundervisare
HSLDA i USA – The Last Homeschooling Family in Sweden

ROHUS - Riksorganisationen för hemundervisning i Sverige

m22

ROHUS-bloggen

ROHUS YouTube kanal

Svenska hemundervisare berättar

GHEC 2012 i Berlin

Berlin-deklarationen

The Rio Principles

• • •

Hur kan man hemundervisa i Sverige?

Forskning och litteratur

Länkar